Psihoterapie individuală

Nu am întâlnit până acum o persoană puternică cu un trecut ușor.

Psihoterapia individuală este un proces ce se derulează între tine și psiholog. Ședințele individuale sunt menite să te ajute să-ți îmbunătățești viața sau să faci față unor situații dificile fără a fi nevoit să treci prin toate problemele de unul singur.

Cel mai bun moment pentru a intra într-un proces de terapie este atunci când întâmpini o dificultate care îți cauzează distres și care interferează cu viața ta de zi cu zi. Distresul poate lua forma gândurilor negative, emoțiilor, comportamentelor sau senzațiilor fizice precum durere, oboseală, dificultăți de respirație, coșmaruri etc. Este indicat să nu aștepți până când simptomele devin severe, ci să cauți un terapeut mai devreme. Ai putea să mergi la terapie și dacă te simți deseori trist sau copleșit și lipsit de speranță în privința unor aspecte ale vieții tale. Terapia te poate ajuta și dacă îți e greu să te concentrezi pe muncă, școală, dacă ai anumite dependențe, dacă nu reușești să te integrezi într-un grup, să-ți gestionezi emoțiile puternice (precum furia, frica), dacă ai dificultăți în relația de cuplu sau în găsirea unui partener etc. 

Câteodată, se poate să-ți fie dificil să iei decizia de a-ți căuta un terapeut. Mai sunt și alții în situația ta. Iată câteva motive comune pentru care oamenii amână începerea unui proces terapeutic:

  • Teama că vei fi etichetat de ceilalți pentru că ai ales să mergi la psiholog. A merge a psiholog devine din ce în ce mai mult o normalitate, așa cum ar trebui. Oamenii preocupați de sănătatea lor emoțională și psihică înțeleg importanța unui ajutor de specialitate atunci cand apar diferite simptome. Psihologul nu este același lucru cu medicul psihiatru iar daca mergi la psiholog nu inseamna că ești „nebun”.

  • Rușinea de a vorbi despre lucrurile dureroase din viașa ta. Este firesc să te simți inconfortabil la început, dar lucrurile o să se schimbe pe măsură ce se construiește relația terapeutică. E nevoie să știi că vei povesti ce lucruri vrei despre tine, în ritmul și ordinea care fac sens pentru tine. Ca terapeut al tău, sunt aici să te însoțesc și te voi aștepta.

  • Greutate în a recunoaște față de tine că ai dificultăți, că lucrurile nu sunt tocmai ok. Uneori ne este greu să acceptăm că avem nevoie de ajutor, că am scăpat lucrurile de sub control sau că am gresit. Ca terapeut al tău, sunt aici să te ascult și să te înțeleg, nu să te judec. A fi uman presupune vulnerabilitate iar eu sunt specializată în a lucra cu ea.

  • Teama că ceea ce îi povestești terapeutului nu va fi păstrat confidențial. La începutul oricărui proces terapeutic se va încheia un contract de prestări servicii psihologice care îți acordă și în scris acest drept, eu fiind obligată să îl respect. În caz de nerespectare, există bineînțeles consecințe legale pe care tu le poți solicita la autoritățile responsabile.

  • Neîncrederea că cineva te mai poate ajuta. Nu subestima puterea ventilării emoționale. Indiferent de dificultatea cu care te confrunți, a putea povesti în siguranță cuiva despre toate lucrurile care se petrec în viața ta și cu tine în condițiile în care te simți ascultat, înțeles și validat, poate fi un lucru vindecator în sine.

  • Aspecte financiare. Psihoterapia este costisitoare și este un tratament de lungă durată, ceea ce înseamna că te angajezi emoțional, fizic și financiar pe termen lung. Cu toate acestea, investiția pe care o faci este în tine și va merita pe deplin. În multe cazuri, clientul devine mai deschis și mai disponibil, dând curs oportunităților pe care poate înainte nu le observa sau cărora nu le putea face față. Când tu te schimbi, și celelalte domenii ale vieții tale se schimbă odată cu tine.

Dacă alegi să începi un proces de terapie, iată câteva dintre problematicile pentru care eu te pot asista:

  • Anxietate;

  • Depresie;

  • Stres, insomnie;

  • Tulburări de alimentație;

  • Dificultăți emoționale precum gestionarea furiei, atacuri de panică etc.;

  • Dificultăți în relația de cuplu sau în găsirea/alegerea unui partener;

  • Dificultăți relaționale în familie (relația cu părinții, copiii și alte persoane);

  • Dificultăți socio-profesionale;

  • Dificultăți în luarea unor decizii importante;

  • Dezvoltare personală, îmbunătățirea stimei de sine etc.;

Ca specialist, lucrez conform principiilor psihoterapiei experiențiale ale unificarii (P.E.U). P.E.U este o metodă ce propune o abordare holistă a ființei umane, cu focus pe analizarea simbolurilor personale, dezvoltarea persoanei și transformarea autorealizată cu ajutorul exercițiilor provocatoare, a improvizației și a tehnicilor de meditație creatoare bazate pe suport de tip expresiv și artterapeutic. Cel mai important dintre principiile P.E.U este experiența conștientizării lui aici și acum sau starea de martor.  În cabinet, acolo unde clientul îmi permite, utilizez diverse modalități de lucru expresive: jocuri de rol și dramatizare, desen, lucru manual, folosirea materialelor senzoriale (nisip, plastelina, lut, pictura cu degetele) muzică, dans, imagerie ghidată, lucrul metaforic. Deoarece P.E.U face parte din categoria terapiilor umaniste, centrate pe client, ședințele pot lua forme diverse – preferinșele și nevoile clientului sunt onorate, în detrimentul obiectivelor și direcțiilor stabilite de terapeut.

P.E.U interferează teoretic si seamană ca abordare în anumite puncte cu: terapia analitică și alte terapii psihodinamice, terapia gestalt, terapiile creative de grup, P.N.L., logoterapia, terapia transgeneraţională şi psihogenealogică, unele abordări transpersonale şi meditative, alte terapii experienţiale (de ex. terapia narativă de familie, terapia focusată emoţional a lui Leslie Greenberg, psihodrama moreniană, psihoterapia contextual-modulară a lui Francis Macnab, terapia centrată pe traumă). În practica mea, încerc să integrez cât mai multe tipuri de intervenție pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților mei, ajustând terapia în funcție de tipologia, ritmul și problematica fiecăruia.

Acest serviciu este potrivit pentru copii, adolescenți sau adulți.