Psihoterapie Familie

Trăim unul la adăpostul celuilalt.​

Psihoterapia de familie este diferită de contextul terapeutic individual sau de cuplu atât ca durată, cât și ca frecvență și mod de lucru. Familia reprezintă un sistem alcătuit din mai multe personalități ce interacționează, ale căror comportamente și atitudini sunt interdependente și intercorelate. Ca orice sistem social, familia are o structură, o funcționalitate și o serie de proprietăți și caracteristici. Familia este formată din indivizi care sunt receptivi unul la comportamentele celuilalt. În familie se dezvoltă modele de comportament obișnuite după ce membrii le-au repetat de mii de ori. Fiecare membru s-a obișnuit să acționeze, reacționeze și să răspundă într-un anume mod în familie. Acțiunea unui membru provoacă o anumită reacție a altui membru.

Ședințele de psihoterapie de familie se centrează atât pe structură cât și pe funcționalitatea sistemului familial. Exemple de proprietăți urmărite pentru identificare și conștientizare în întâlnirile cu famiile:

  • Asumarea sex-rolului;

  • Modalitățile de comunicare și relaționare;

  • Scopuri și interese comune;

  • Metode de soluționare a problemelor;

  • Competența maritală/parentală a fiecaruia și a cuplului;

  • Calitatea și stabilitatea relației maritale (efectele mediului extern asupra relației, capacitatea de a face față stresului psihosocial, impactul normelor și constrângerilor sociale etc.).

Pentru că vorbim despre un sistem, o schimbare în comportamentul unui membru atrage schimbări în comportamentele celorlalți membri. Ședințele de psihoterapie de familie pot avea loc bilunar sau lunar în funcție de natura problemei identificate. Uneori, copilul devine simptomul familiei atrăgând în mod inconștient atenția asupra neregulilor din familie. De aceea, situatia se poate regla doar împreună cu toți membrii sistemului familial.

Psihoterapia de familia se recomanda doar dupa o evaluare atentă a sistemului familial și identificarea punctelor forte și a vulnerabilităților. Uneori, psihoterapia individuală sau psihoterapia de cuplu poate fi mai eficientă la inceput. Alteori, ședințele de familie sunt incluse în procesul terapeutic al cupulului/unuia dintre membrii ca intervenție punctuala necesară tranformării și dezvoltării personale.