Consiliere psihologica diabet zaharat

Inca din luna mai 2019 colaborez cu clinica Profidiab din Bucuresti in asistarea pacientilor cu diabet zaharat. Ca experienta, m-a invatat si ma invata in continuare multe. Lucrez cu persoane cu care nu m-as intalni altfel in privat din diferite considerente - la unii dintre ei resursele materiale sunt limitate, la altii varsta inaintata inseamna o mentalitate rigidizata incarcata de prejudecati, iar la altii statusul socio-economic le ofera mai putin acces la informatii si servicii.

In orice caz, fiind pacient al clinicii Profidiab, ai la dispozitie (indiferent de varsta) in mod gratuit (nu atat gratuit cat decontat de stat ar fi mai corect spus) serviciul de consiliere psihologica. In prezent, casa de asigurari iti deconteaza un numar nelimitat de sedinte, cu o frecventa pe care o stabilim impreuna, de comun acord, in functie de nevoi. In conditiile in care tratamentul psihologic este, in general, destul de costisitor, acest aranjament mi se pare mai mult decat avantajos. Sigur, conditia este sa ai diabet, prediabet sau orice modificare glicemica si sa fii in evidenta la unul din medicii nostri - Dr. Vlad Horia Chirila & Dr. Alexandra Zoran.

Ce am descoperit la pacientii mei in tot acest timp?

Ca diabetul este doar una din multele boli cu care acesti oameni invata sa traiasca. Asta duce automat la o stima de sine scazuta, cu toate cele 3 componente ale ei (iubirea de sine, imaginea de sine & increderea in sine) si de aici decurg o multitudine de consecinte psihologice neplacute. Calitatea vietii scade si ea, dupa cum ne putem imagina si creste riscul de a dezvolta anxietate sau depresie.

Ca multi dintre ei nu au o retea de suport puternic consolidata si nutritiva si astfel, au nevoie de foarte multa sustinere emotionala din partea terapeutului. Unii au ramas singuri, altii au relatii tensionate cu cei din jur. Absolut toata lumea apreciaza usurarea data de faptul ca pot vorbi cu cineva care ii intelege, nu ii judeca, ii asculta si nu pune presiune pe ei - in acest sens si o singura intalnire poate face minuni!

Ca majoritatea nu au avut parte de educatie psihologica si deci, au nevoie sa invete alaturi de mine despre cum functioneaza psihicul, ce sunt acelea emotii si cum ne ingrijim de ele, de ce se intampla uneori sa somatizam etc.

Ca problemele psihologice ii impiedica uneori sa aibe grija de ei in mod corespunzator si sa respecte dieta, astfel incat stilul de viata si mai ales stilul alimentar sunt tulburate. Absolut toata lumea are probleme cu somnul - insomnii, somn agitat, cosmaruri, atacuri de panica nocturne etc. Lipsa compliantei la tratament este o alta variabila care face diferenta pe termen lung.

Pentru cei nou diagnosticati, adaptarea la boala este uneori foarte dificila - parte din cauza negarii personale, parte din cauza presiunii familiale. Mai ales la inceput, crizele de hipo si hiperglicemie pot fi greu de gestionat si pot reprezenta intr-o anumita masura urgente medicale. Si aici consilierea psihologica se dovedeste a fi extrem de utila.

Pentru cei mai in varsta, ocupand majoritatea celor cu care lucrez, la diabetul zaharat se adauga o istorie de viata plina de evenimente traumatizante precum pierderi, accidente, abuzuri. Poate cele mai coplesitoare povesti de viata le-am auzit in acest context.

Una peste alta, nevoia de consiliere psihologica este uriasa, pentru ca toti acesti oameni, care alcatuiesc alaturi de noi comunitatea, sa poata avea un trai linistit, sa (re)descopere bucuria, sa-si prelungeasca viata si sa evite cat mai mult consecintele neplacute ale unui diabet prost gestionat (amputari, deterioararea pana la pierderea vederii, afectiuni cardio-vasculare, boala renala cronica, disfunctie sexuala, deterioare neuro-cognitiva).

In acest sens, psihoeducatia este cheia - oamenii trebuie sa inteleaga diferenta dintre psiholog si psihiatru dar si sa inteleaga ca uneori, consultul psihiatric este necesar si ca medicatia este utila si imbunatateste calitatea vietii sau, ca nici nu am putea administra tratament psihologic fara ea din cauza intensitatii simptomelor.

Inca de cand am descoperit acest domeniu de lucru, am incercat sa vin in intampinarea nevoilor pacientilor cu programe psihologice. Pe langa intalnirile individuale, am demarat in primavara anului 2020 un grup de suport terapeutic (sabotat intre timp de pandemie, dar cu rezultate preliminare foarte bune). Acum, am creat programul „De vorba cu psihologul” (discutii libere in fiecare marti, cu durata de 50 min, organizate in grup, in sala noastra de evenimente) in cadrul caruia imi propun sa abordez teme de interes pentru pacienti dar si sa contribui la disponibilizarea lor pentru accesarea unui serviciu de consiliere psihologica.

Asadar, cu sau fara teama de psiholog, haide sa ne cunoastem!

Previous
Previous

Somnul si simptomele de ADHD

Next
Next

Golul din stomac