fbpx
Nu am intalnit pana acum o persoana puternica cu un trecut usor

Psihoterapie individuala

Psihoterapie individuala

Psihoterapia individuala este un proces ce se deruleaza intre tine si psiholog. Sedintele individuale sunt menite sa te ajute sa-ti imbunatatesti viata sau sa faci fata unor situatii dificile fara a fi nevoit sa treci prin toate problemele de unul singur.

Cel mai bun moment pentru a intra intr-un proces de terapie este atunci cand intampini o dificultate care iti cauzeaza distres si care interfereaza cu viata ta de zi cu zi. Distresul poate lua forma gandurilor negative, emotiilor, comportamentelor sau senzatiilor fizice precum durere, oboseala, dificultati de respiratie, cosmaruri etc. Este indicat sa nu astepti pana cand simptomele devin severe, ci sa cauti un terapeut mai devreme. Ai putea sa mergi la terapie si daca te simti deseori trist sau coplesit si lipsit de speranta in privinta unor aspecte ale vietii tale. Terapia te poate ajuta si daca iti e greu sa te concentrezi pe munca, scoala, daca ai anumite dependente, daca nu reusesti sa te integrezi intr-un grup, sa-ti gestionezi emotiile puternice (precum furia, frica), daca ai dificultati in relatia de cuplu sau in gasirea unui partener etc. 

Cateodata, se poate sa-ti fie dificil sa iei decizia de a-ti cauta un terapeut. Mai sunt si altii in situatia ta. Iata cateva motive comune pentru care oamenii amana inceperea unui proces terapeutic:

 • Teama ca vei fi etichetat de ceilalti pentru ca ai ales sa mergi la psiholog. A merge a psiholog devine din ce in ce mai mult o normalitate, asa cum ar trebui. Oamenii preocupati de sanatatea lor emotionala si psihica inteleg importanta unui ajutor de specialitate atunci cand apar diferite simptome. Psihologul nu este acelasi lucru cu medicul psihiatru iar daca mergi la psiholog nu inseamna ca esti „nebun”.
 • Rusinea de a vorbi despre lucrurile dureroase din viata ta. Este firesc sa te simti inconfortabil la inceput, dar lucrurile o sa se schimbe pe masura ce se construieste relatia terapeutica. E nevoie sa stii ca vei povesti ce lucruri vrei despre tine, in ritmul si ordinea care fac sens pentru tine. Ca terapeut al tau sunt aici sa te insoteasc si te voi astepta.
 • Greutate in a recunoaste fata de tine ca ai dificultati, ca lucrurile nu sunt tocmai ok. Uneori ne este greu sa acceptam ca avem nevoie de ajutor, ca am scapat lucrurile de sub control sau ca am gresit. Ca terapeut ai tau sunt aici sa te ascult si sa te inteleg, nu sa te judec. A fi uman presupune vulnerabilitate iar eu sunt specializata in a lucra cu ea.
 • Teama ca ceea ce ii povestesti terapeutului nu va fi pastrat confidential. La inceputul oricarui proces terapeutic se va incheia un contract de prestari servicii psihologice care iti acorda si in scris acest drept, eu fiind obligata sa il respect. In caz de nerespectare, exista bineinteles consecinte legale pe care tu le poti solicita la autoritatile responsabile.
 • Neincrederea ca cineva te mai poate ajuta. Nu subestima puterea ventilarii emotionale. Indiferent de dificultatea cu care te confrunti, a putea povesti in siguranta cuiva despre toate lucrurile care se petrec in viata ta si cu tine in conditiile in care te simti ascultat, inteles si validat poate fi un lucru vindecator in sine.
 • Aspecte financiare. Psihoterapia este costisitoare si este un tratament de lunga durata ceea ce inseamna ca te angajezi emotional, fizic si financiar pe termen lung. Cu toate acestea, investitia pe care o faci este in tine si va merita pe deplin. In multe cazuri, pacientul devine mai deschis si mai disponibil, dand curs oportunitatilor pe care poate inainte nu le observa sau nu le putea face fata. Cand tu te schimbi si celelalte domenii ale vietii tale se schimba odata cu tine.

Daca totusi alegi sa incepi un proces de terapie, iata problematicile pentru care eu te pot asista:

 • Anxietate;
 • Depresie;
 • Stres, insomnie;
 • Tulburari de alimentatie;
 • Dificultati emotionale precum gestionarea furiei, atacuri de panica etc.;
 • Dificultati in relatia de cuplu sau in gasirea/alegerea unui partener;
 • Dificultati relationale in familie (relatia cu parintii, copiii si alte persoane);
 • Dificultati socio-profesionale;
 • Dificultati in luare unor decizii importante;
 • Dezvoltare personala, imbunatatirea stimei de sine;

Ca specialist, lucrez conform principiilor psihoterapiei experientiale ale unificarii (P.E.U). P.E.U este o metoda ce propune o abordare holista a fiintei umane, cu focus pe analizarea simbolurilor personale, dezvoltarea persoanei și transformarea autorealizata cu ajutorul exercitiilor provocatoare, a improvizatiei si a tehnicilor de meditatie creatoare bazate pe suport de tip expresiv si artterapeutic. Cel mai important dintre principiile P.E.U este experienta constientizarii lui aici si acum sau starea de martor.  In cabinet, acolo unde pacientul imi permite, utilizez diverse modalitati de lucru expresive: jocuri de rol si dramatizare, desen, lucru manual, folosirea materialelor senzoriale (nisip, plastelina, lut, pictura cu degetele) muzica, dans, imagerie ghidata, lucrul metaforic. Deoarece P.E.U face parte din categoria terapiilor umaniste, centrate pe client, sedintele pot lua forme diverse – preferintele si nevoile pacientului sunt onorate, in detrimentul obiectivelor si directiilor stabilite de terapeut.

P.E.U interfereaza teoretic si seamana ca abordare in anumite puncte cu: terapia analitică şi alte terapii psihodinamice, terapia gestalt, terapiile creative de grup, P.N.L., logoterapia, terapia transgeneraţională şi psihogenealogică, unele abordări transpersonale şi meditative, alte terapii experienţiale (de ex. terapia narativă de familie, terapia focusată emoţional a lui Leslie Greenberg, psihodrama moreniană, psihoterapia contextual-modulară a lui Francis Macnab, terapia centrată pe traumă). In practica mea, incerc sa integrez cat mai multe tipuri de interventie pentru a veni in intampinarea nevoilor pacientilor mei, ajustand terapia in functie de tipologia, ritmul si problematica fiecaruia.

Acest serviciu este potrivit pentru copii, adolescenti sau adulti.

Programeaza intalnire