fbpx
Traim unul la adapostul celuilalt

Psihoterapie familie

Psihoterapie familie

Psihoterapia de familie este diferita de contextul terapeutic individual sau de cuplu atat ca durata, cat si ca frecventa si mod de lucru. Familia reprezinta un sistem alcatuit din mai multe personalitati ce interactioneaza, ale caror comportamente si atitudini sunt interdependente si intercorelate. Ca orice sistem social, familia are o structura, o functionalitate si o serie de proprietati si caracteristici. Familia este formata din indivizi care sunt receptivi unul la comportamentele celuilalt. In familie se dezvolta modele de comportament obisnuite dupa ce membrii le-au repetat de mii de ori. Fiecare membru s-a obisnuit sa actioneze, reactioneze si sa raspunda intr-un anume mod in familie. Actiunea unui membru provoaca o anumita reactie a altui membru.

Sedintele de psihoterapie de familie se centreaza atat pe structura cat si pe functionalitatea sistemului familial. Exemple de proprietati urmarite pentru identificare si constientizare in intalnirile cu famiile:

  • Asumarea sex-rolului;
  • Modalitatile de comunicare si relationare;
  • Scopuri si interese comune;
  • Metode de solutionare a problemelor;
  • Competenta maritala/parentala a fiecaruia si a cuplului;
  • Calitatea si stabilitatea relatiei maritale (efectele mediului extern asupra relatiei, capacitatea de a face fata stresului psihosocial, impactul normelor si constrangerilor sociale etc.).

Pentru ca vorbim despre un sistem, o schimbare in comportamentul unui membru atrage schimbari in comportamentele celorlalti membri. Sedintele de psihoterapie de familie pot avea loc bilunar sau lunar in functie de natura problemei identificate. Uneori, copilul devine simptomul familiei atragand in mod inconstient atentia asupra neregulilor din familie. De aceea, situatia se poate regla doar impreuna cu toti membrii sistemului familial.

Psihoterapia de familia se recomanda doar dupa o evaluare atenta a sistemului familial si identificarea punctelor forte si a vulnerabilitatilor. Uneori, psihoterapia individuala sau psihoterapia de cuplu poate fi mai eficienta la inceput. Alteori, sedintele de familie sunt incluse in procesul terapeutic al cupulului/unuia dintre membrii ca interventie punctuala necesara tranformarii si dezvoltarii personale.

Programeaza o intalnire