fbpx
Repararea greselilor e ceea ce conteaza – si chiar doar disponibilitatea de a incerca din nou

Psihoterapie cuplu

Psihoterapie cuplu

Gandul ca ai putea avea nevoie de terapie de cuplu poate fi inspaimantator, discutia cu partenerul poate fi dificila iar decizia de a contacta un specialist poate deveni astfel un pas maret pentru relatia voastra. Este imporant sa stii ca terapia de cuplu nu o exclude pe cea individuala si invers. Indiferent de formula care ti se potriveste, un proces de psihoterapie implica efort pentru ca iti antreneaza resurse financiare, emotionale, de timp si energie pe termen lung. Implicarea ambilor membrii si constanta in timp sunt ingrediente cheie in asigurarea succesului.

Sedintele de psihoterapie de cuplu pot avea mai multe obiective, in functie de situatia de viata in care va aflati, istoric si cel mai important, in functie de nevoia si dorinta voastra. Astfel, oamenii ajung la terapie de cuplu pentru a creste nivelul de conexiune si intimitate dar si pentru a se desparti intr-un mod cat mai sanatos sau pentru a lamuri daca vor sau nu sa mai ramana impreuna.

De obicei, cuplurile ajung in terapie intr-un moment in care problemele lor au atins punctul culminant, in care nu mai exista solutii sau cei doi s-au indepartat atat de mult unul de celalalt, incat e ca si cum ar trai in lumi diferite. Interventia este cu mult mai dificil de facut in astfel de momente de criza. De aceea, cu cat cuplurile ajung la terapeut mai repede, cu atat terapia dureaza mai putin, iar rezultatele nu intarzie sa apara.

Dintre motivele pentru care te-ai putea gandi sa apelezi la terapie de cuplu:

  • Pierderea increderii – indiferent daca ea se datoreaza unei infidelitati, unei serii de minciuni si deceptii referitoare la bani sau de orice alta natura.
  • Conflicte repetate – certurile dintre voi se intensifica, atat ca frecventa cat si ca durata si intensitate, suneti absorbiti de cicluri negative de interactiune din care nu va puteti elibera si care va indeparteaza din ce in ce mai mult.
  • Comunicare deficitara – va simtiti in mod constant neintelesi sau ignorati, ca si cand nici nu il mai cunoasteti pe celalalt, ca si cum ati fi complet straini.
  • Dificultati nedefinite – simti ca ceva este in neregula doar ca nu poti pune „punctul pe i”. Lipsa confortului in relatie, aparitia resentimentelor sunt indicatori pentru faptul ca dinamica dintre voi devine nesanatoasa sau disfunctionala.
  • Impartasirea unui secret – unul din beneficiile terapiei este crearea unui cadru sigur si protejat pe parcursul sedintelor care permite deschiderea fata de partener si impartasirea unor detalii sensibile.
  • Depasirea unui eveniment traumatic – care are potentialul de a schimba modul in care va conectati unul la celalalt. Exista evenimente devastatoare din punct de vedere emotional care influenteaza nivelul de conectare al unui cuplu si poate duce la separarea lui. Exemple de astfel de situatii: pierderea unui copil, somajului unuia dintre parteneri pe o perioada lunga de timp, o boala grava etc.
  • Diminuarea sau pierderea intimitatii – pierderea capacitatii de conectare, lipsa exprimarii nevoilor.
  • Dificultati sexuale – poate fi un simptom sau chiar cauza problemelor din relatie.
  • Medierea separarii – cuplul vrea sa se desparta, insa fara conflict si intr-un mod cat mai sanatos care sa nu-i pastreze ancorati emotional aici si sa ii impiedice astfel sa investeasca intr-o noua legatura.
  • Lamurirea sentimentelor – membrii cuplului s-au indepartat in timp insa nu vor sa renunte unul la celalalt si au nevoie de mediere in clarificarea sentimentelor, nevoilor si a compatibilitatii.

***La psihoterapia de cuplu este necesar sa participe ambii parteneri. In cazul in care unul dintre parteneri nu este de acord cu terapia, se poate incepe un proces de psihoterapie individuala pentru clarificarea nevoilor, asteptarilor, dorintelor, centrarea pe sine, imbunatatirea abilitatilor de comunicare, cresterea empatiei fata de partener, recunoasterea limitelor personale. Psihoterapie individuala.

Desi formarea mea de baza este in metoda P.E.U (psihoterapia experientiala a unificarii), integrez in practica mea si tehnici din alte paradigme (ex: EFT – Emotion Focused Therapy, Analiza tranzactionala, Psihoterapie sistemica, Terapia de cuplu IMAGO etc.)

Programeaza o intalnire