fbpx
Intelegand si adresand sanatatea emotionala a pacientilor cu DZ, contribuim la un management mai bun al bolii

Consiliere psihologica Diabet Zaharat

Consiliere psihologica Diabet Zaharat

Diabetul zaharat are un fundament fizic, care este insa combinat cu dificultati psihosociale complexe de multe ori ignorate, poate nu atat de mult de personalul medical cat de pacient sau familia lui. Astfel de intercalari pot fi subtile sau, din contra, coplesitoare.

Pe cat de mult a crescut prevalenta diabetului in randul populatiei globului, pe atat de mult, la nivel personal, momentul diagnosticului a ramas un posibil soc si o sursa de distres pentru individ si familie. Dintr-o data, pacientului ii este atribuita o eticheta care il diferentiaza de restul oamenilor si care invoca consecinte neplacute asupra starii curente de sanatate cat si asupra bunastarii generale viitoare.

Mai mult, dupa diagnostic, este recomandat ca persoana sa exercite un control consistent asupra stilului de viata, indiferent daca obisnuia sau nu si inainte. Asadar, un control deficitar (datorat neadaptarii la boala) inseamna nu numai o monitorizare inadecvata a nivelului de glucoza din sange, cat si o calitate a vietii mai slaba si pierderea increderii in sine. Toate aceste aspecte conduc imediat sau in timp la dezvoltarea unor suferinte de ordin emotional sau psihologic.

Consilierea psihologica intervine in:

  • suportul pacientilor si familiei in a face fata diagnosticului si a urma tratementul prescris de doctor;
  • identificarea si tratarea posibilelor stari anxioase si/sau depresive;
  • identificarea si tratarea posibilelor dificultati de adaptare;
  • identificarea si tratarea posibilelor tulburari de alimentatie;

In asistarea psihologica a persoanelor cu diabet zaharat lucrez in stransa colaborare cu dl Dr. Vlad Horia Chirila si dna Dr. Alexandra Zoran, in cadrul clinicii Profidiab din Bucuresti. Pentru pacientii inregistrati aici, sedintele de consiliere psihologica sunt gratuite, fiind decontate de casa de asigurari si personalizate ca frecventa si numar in functie de disponibilitatea si nevoile individuale.

Programeaza o intalnire